Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Νευροεπιστήμες
 

  

 


Εισακτέοι & Κριτήρια Αποδοχής


Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίων του πανεπιστημιακού ή του πρώην τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ή ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων τίτλων ανώτατων ιδρυμάτων της αλλοδαπής προερχόμενοι από Τμήματα Ιατρικής, Βιολογίας, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας, Κτηνιατρικής καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων συναφούς με το Πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους 15 φοιτητές ανά έτος.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων αρχίζει το χειμερινό εξάμηνο κάθε δύο έτη. Το Πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις Νευροεπιστήμες μετά από τέσσερα (4) εξάμηνα σπουδών.

Στα πρώτα δύο εξάμηνα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής.

Στο τρίτο εξάμηνο, οι ΜΦ εκπονούν δύο (2) εργαστηριακές ασκήσεις (Rotations) διάρκειας τριών (3) μηνών έκαστη και στο τέταρτο εξάμηνο εκπονούν τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Το Πρόγραμμα δεν παρέχει τη δυνατότητα μερικής φοίτησης.

Η παρακολούθηση του Προγράμματος διεξάγεται μόνο με φυσική παρουσία των ΜΦ.

Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους 15 φοιτητές ανά έτος.

Καθ ’υπέρβασιν του ανώτατου αριθμού των εισακτέων μπορούν να εισαχθούν μέχρι δύο (2)  

υποψήφιοι στους οποίους έχει απονεμηθεί υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από Κράτη, Ιδρύματα Κρατικών Υποτροφιών, Διεθνείς Οργανισμούς, Διεθνή Προγράμματα, κ.α., εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές τους σπουδές αλλά πρόκειται να τις ολοκληρώσουν πριν την εγγραφή τους στο Πρόγραμμα (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν:

1. Αίτηση συμμετοχής: στην ιστοσελίδα https://postgrad.cict.uoc.gr

και τα παρακάτω πιστοποιητικά ή αρχεία

2. Για πτυχιούχους

2.1 Αντίγραφο Πτυχίου και Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων

Για πτυχιούχους Πανεπιστημίων του εξωτερικού

Βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου από τον αρμόδιο φορέα αναγνώρισης τίτλων (ΔΟΑΤΑΠ).

Σε περίπτωση μη κατοχής αυτής της βεβαίωσης, η διαπίστωση της αναγνώρισης του ιδρύματος της αλλοδαπής και του χορηγούμενου τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης εφόσον τα ως άνω εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022.

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ΔΟΑΤΑΠ, υποβάλουν το αντίγραφο πτυχίου και το πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας με σφραγίδα APOSTILLE (εφόσον υπάρχει) και εφόσον δεν είναι από την έκδοσή τους στην αγγλική γλώσσα να συνοδεύονται και από μετάφραση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα από την αντίστοιχη Πρεσβεία/Προξενείο στη χώρα έκδοσης των εγγράφων).

2.2 Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων

Για τελειόφοιτους

Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων και Βεβαίωση περάτωσης σπουδών (εφόσον υπάρχει)

3. Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας  σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες

4. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας και διακρίσεων

(επαγγελματικές ή/και ερευνητικές πιστοποιήσεις, βραβεία, υποτροφίες αριστείας, κ.α.)

5. Έκθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετική με τους λόγους εκπόνησης μεταπτυχιακών σπουδών

6. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα

7. Δύο (2) συστατικές επιστολές

8. Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 1599/1986) για το αν είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και αν ναι, σε ποια.

9. Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 1599/1986) στην οποία θα αναγράφεται ότι ο υποψήφιος έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τους κανόνες λειτουργίας του Προγράμματος 

10. Φωτογραφία

Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψηφίων

Οι υποψήφιοι επιλέγονται με κριτήρια που περιλαμβάνουν: 1) βαθμό πτυχίου, 2) βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το αντικείμενο του Προγράμματος, 3) επίδοση στη διπλωματική εργασία εάν αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, 4)  τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, 5) αξιολόγηση συστατικών επιστολών, 6) επαρκή γνώση της  Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και 7) επίδοση στην προσωπική συνέντευξη η οποία αποβλέπει στη διαπίστωση του ενδιαφέροντος και του κινήτρου του υποψηφίου για το Πρόγραμμα και της γενικής κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειάς του.

Τα παραπάνω κριτήρια συνεκτιμώνται σε βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης 1-10 (με το 10 να είναι η υψηλότερη βαθμολογία).